DESGRANEM ELS PRESSUPOSTOS DE CULTURA DEL GOVERN ESPANYOL PER AL 2015

Si algú de vosaltres encara dubta de si ens convé, o no, seguir a l’estat espanyol o pensa que potser el gobierno farà algun esforç per atreure Catalunya i els catalans amb mesures econòmiques o culturals favorables, si us plau, repasseu aquest apunt i veureu de manera breu en què es gastarà, i a on, l’any que ve el pressupost per cultura l’estat espanyol.

Les dades estan tretes del libro amarillo que publica el Ministerio de Hacienda cada any per explicar de manera resumida els pressupostos de l’estat, i que es pot consultar en línia* —les citacions es refereixen a aquest libro amarillo— també adjuntem el resum que han fet al diari El País i al diari digital diario.es.

La partida en cultura augmenta per al 2015 un 4,3%, així d’entrada el titular als diaris de tot l’estat queda molt bé, però a què es deu aquest augment del pressupost? Doncs fonamentalment a les partides següents:

Explicació gràfica 1

 

*Museo de las colecciones reales

De fet, aquesta obra mereix un comentari més extens: es tracta d’una obra monumental que es va projectar amb un cost de 60 milions d’euros l’any 2000. L’any 2010 el projecte ja es va recalcular en més de 170 milions d’euros. Aquest any 2014 es va licitar una de les darreres fases de l’obra per 41,5 milions d’euros, es va fer un concurs i sabeu qui el va guanyar? ACS-Dragados, l’amo de les quals és Florentino Pérez. Heu sentit allò dels negocis que es fan a la llotja del Bernabéu? Doncs es tracta d’aquestes coses, d’augmentar el cost de les obres per adjudicar-les als «amics», això sí, el senyor Pérez fa un favor a tot el món de la cultura ja que la seva oferta reduïa un vint per cent el preu de sortida del Ministerio. Però el més curiós del cas és que l’any 2010 es projectava una despesa de 32 milions d’euros per al 2014. Un cop arribats al 2014 i com ja ningú recorda les previsions de quatre anys enrere, el Ministerio treu a concurs per 41 milions la quarta fase de les obres i: oh! Casualitat! Resulta que l’empresa del senyor Pérez fa una oferta per 34,35 milions d’euros, una mica més del que estava previst el 2010, però de cara a tota la premsa un 20% per sota del preu de licitació. Com aquelles botigues que sempre fan descomptes del 50% o del 70%, durant tot l’any i en gairebé tots els productes.

Per cert, aquest museu, per a qui no ho sàpiga haurà de contenir unes 150.000 peces d’objectes que han pertangut a les diferents cases reials de l’estat espanyol, des dels àustries fins avui dia: carruatges, armes, etc. Alta rellevància per a la cultura d’un país, sense dubte.

 

4I les biblioteques i els arxius? (67,90MEUR)

Doncs el pressupost de biblioteques és un 9% del total de cultura, d’entrada ja veieu que no és precisament la part més important. I, a més, torna a baixar el pressupost, aquest cop la retallada ha estat d’un 2,83% i des del 2008 ja hi ha una reducció acumulada d’un 60%. El senyor Wert és responsable d’una retallada acumulada del 29%.

D’acord, ha baixat el pressupost, però en què s’inverteixen els diners d’aquesta partida? doncs en «créditos para financiar actuaciones en materia de infraestructuras como las obras de construcción de las nuevas sedes del Archivo Histórico y Biblioteca de Ourense, el Archivo Histórico Provincial de Huelva y las Bibliotecas Públicas del Estado en Córdoba y Segovia.»

Si algun periodista hagués preguntat al senyor Montoro o a José María Lassalle —secretari d’estat de Cultura— quant s’invertia en la biblioteca provincial de Barcelona, encara riurien al Ministerio. Els números canten i molt, el pla espanyolitzador del senyor Wert es va desplegant any rere any, sense fre.

 

5-Necessiteu més arguments? Ells (els del gobierno) ens els donen:

«Objetivos de la política de cultura: 1) impulso de los instrumentos de comunicación y cooperación cultural con otras administraciones públicas e instituciones; 2) el fomento de la cultura como elemento esencial de proyección exterior de la marca España y de atracción del turismo; 3) la incentivación de la participación y el protagonismo de la sociedad civil; 4) apoyo a la creación y la producción de la cultura en red, salvaguardando los derechos de propiedad intelectual.» (pàgina 146).

Cal dir que aquest text és exactament el mateix que el de l’any passat, és a dir, els objectius en matèria de cultura no s’han modificat ni una coma, ja veieu l’interès a revisar-ne cap aspecte. No cal. Resumit i explicat: 1) col·laboració amb altres administracions i institucions, 2) marca España i turisme, 3) participació ciutadana, 4) preservació dels drets d’autor a la xarxa.

El senyor Lassalle, el 29 de setembre, va explicar que, finalment, el govern del PP no farà cap ley de mecenazgo tot i que s’hi van comprometre. La idea sobre la política pública en matèria de cultura que hi ha al Ministerio i que s’ha aplicat aquests darrers cinc anys considera prioritaris, fonamentalment, aquests tres eixos: 1) la inversió en conservació del patrimoni històric —ho hem comprovat; 2) la renovació i el desenvolupament de les grans institucions culturals —institucions dites «de capçalera»— que es concentren quasi en exclusiva a Madrid, com heu pogut comprovar en l’extracte de números que us hem fet i 3) la projecció exterior de la llengua i cultura castellana —a l’apartat següent trobareu l’explicació.  No és pas l’objectiu de promocionar el coneixement de la diversitat cultural, ni tan sols de preservar aquesta diversitat. L’objectiu tampoc és repartir territorialment la despesa. Ni tampoc facilitar l’accés a la cultura a la població —hauríem d’anar tots a Madrid per tenir-hi accés.

6-Repassem ara la projecció exterior de la llengua i cultura castellana. Si encara queda algú poc convençut de la necessitat de la independència, ara trobarà nous arguments: a l’apartat de política exterior trobem un paràgraf en què parla de l’Instituto Cervantes:

«Se dotan 135,02 millones (3% más) para Cooperación, promoción y difusión cultural en el exterior (…) La dotación en Cooperación, promoción y difusión cultural en el exterior para 2015 es de 135,02 millones de euros, lo que supone un incremento del 3 por ciento respecto a su  dotación en 2014 (…) El Instituto Cervantes, en sus actividades, atenderá fundamentalmente al patrimonio lingüístico y cultural que es común a los países y pueblos de la comunidad hispanohablante, siendo el objetivo esencial que se encomienda al Instituto el de contribuir a que el español se consolide como una gran lengua de prestigio internacional.» (pàgina 128).

Potser no us heu fixat però la quantitat destinada a la llengua comuna dels «països i pobles de la comunitat hispanoparlant» és el doble de la que es destina a biblioteques i arxius. Que el castellà sigui una llengua de prestigi internacional, és més important, doblement important a què els ciutadans de l’estat espanyol disposin d’un accés de qualitat a la cultura i a la lectura, el doble d’important que tenir un servei de biblioteques que doni satisfacció a les necessitats culturals de la població, el doble d’important que els programes de foment de la lectura, etc.

7-I quina quantitat s’inverteix en altres llengües i/o cultures de l’estat espanyol? Zero. Absolutament res. Podeu fer una cerca a veure quantes vegades apareix la paraula lengua, cultura, diversidad, catalán, etc. Només trobareu una referència al sintagma diversidad cultural en el pressupost assignat al cinema: «el fomento de la cinematografía española como reflejo de la diversidad cultural del país, su promoción y difusión exterior, dando una importancia especial a los países de Iberoamérica, y la recuperación, restauración, conservación y difusión del patrimonio cinematográfico español.» (pàgina 148).

Ja veieu que no es concreta gaire què significa per a ells «diversitat cultural»: pot referir-se a les llengües i cultures de l’estat espanyol altres que la castellana, o pot referir-se a les llengües i cultures de persones nouvingudes d’arreu del món. No trobareu cap altra referència a una inversió concreta dirigida a la protecció i foment de les llengües i cultures altra que la castellana.

8I què ens demostra això? Que l’estat espanyol té una política cultural i lingüística etnocentrista de caire liberal, els objectius de la qual s’encaminen, precisament, a privilegiar socialment una de les cultures existents a l’estat espanyol, tot silenciant, amagant, ocultant l’existència d’altres llengües i cultures.

9-Resum i conclusió: hem comprovat a quin territori de l’estat espanyol es fan les inversions més importants; constatem que no hi ha cap partida destinada a Catalunya que augmenti; constatem, també, el menyspreu per la nostra llengua i cultura. Les biblioteques catalanes, en tant que institucions culturals catalanes surten doblement perjudicades: d’una banda perquè la tasca de les biblioteques importa poc o gens per al ministerio, i d’una altra, perquè vol silenciar-se la cultura catalana. Cal que tots junts fem un país nou, un país en què la cultura assumeixi el rol que la població reclama, perquè sense una població instruïda serà impossible assegurar un futur pròsper. Ens cal la independència de l’estat espanyol com més aviat millor per redreçar aquest despropòsit descomunal.

 

 

*La referència completa del libro amarillo dels pressupostos generals per al 2015:

Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas Secretaría de Estado de Presupuestos y Gastos. Presentación del Proyecto de Presupuestos Generales del Estado 2015. Libro amarillo. En línia a: http://www.sepg.pap.minhap.gob.es/sitios/sepg/es-ES/Presupuestos/ProyectoPGE/Documents/LIBROAMARILLO2015.pdf

 

Per ampliar la informació podeu consultar els següents enllaços:

Resum dels pressupostos al diari El Pais:

http://cultura.elpais.com/cultura/2014/09/30/actualidad/1412087795_432812.html

Anàlisi dels pressupostos en cultura de eldiario.es:

http://www.eldiario.es/cultura/Cultura-aumenta-presupuesto-cientomillones_0_308669412.html

Notícia del diari Expansión sobre l’adjudicació de l’obra del Museo de la Colecciones Reales:

http://www.expansion.com/agencia/efe/2014/05/26/19566220.html

Notícia sobre aquesta adjudicació al diari Vozpópuli:

http://vozpopuli.com/economia-y-finanzas/40460-patrimonio-adjudica-a-acs-la-obra-del-ano-en-madrid-tras-conseguir-una-rebaja-superior-al-20

Notícia de l’any 2010 sobre el pressupost de l’obra del Museo de la Colecciones Reales, diari El País:

http://elpais.com/diario/2010/12/17/madrid/1292588655_850215.html

Informe del Real Instituto Elcano sobre la política cultural de l’estat espanyol:

http://www.realinstitutoelcano.org/documentos/109/040428-JaimeEsp.pdf

 

 

Anuncis

Deixeu un comentari (es visualitzarà un cop s'hagi moderat)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s