La Biblioteca Pública de Barcelona entre les deslleialtats de l’Estat respecte de Catalunya

Solar on s'havia de construir la Biblioteca Pública de BarcelonaEl solar que apareix a la foto de l’esquerra correspon a la ubicació d’allò que hauria de ser la Biblioteca Pública de Barcelona, equipament que l’Administració General de l’Estat té pendent de construir a Catalunya des de fa dècades.

L’informe realitzat per la Generalitat “La deslleialtat de l‟Estat respecte de Catalunyas” recull un seguit d’incompliments reiterats de l’Estat en relació a biblioteques i arxius, alguns d’ells comentats en aquest mateix bloc.

Així, dins dels traspassos pendents, el Govern de Catalunya insisteix en els següents incompliments:

Pel que fa al nombre d’àmbits o matèries susceptibles de traspàs pendents de ser desenvolupats són:
1. Arxiu Històric Provincial de Barcelona.
2. Fons propis de Catalunya situats a l‟Arxiu de la Corona d‟Aragó i a l‟Arxiu Reial de Barcelona.
3. Fons bibliogràfics de caràcter històric de les biblioteques provincials.
4. Museu Arqueològic de Tarragona.

En relació als pressupostos de l’Estat per al 2014, dels quals n’hem parlat abastament en aquest bloc, l’informe de la Generalitat recull els següents incumpliments:

Els PGE del 2014 consoliden i no corregeixen la desprogramació de diverses inversions de l‟Estat a Catalunya en la construcció de grans equipaments culturals que, en unes ocasions, aprofundeixen dèficits històrics i, en d‟altres, posen en perill la conservació i l‟exposició dels béns culturals.

Paralització de les grans obres: la Biblioteca Provincial de Barcelona, l‟Arxiu Provincial de Girona i el Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona.

  • Biblioteca Provincial de Barcelona. Suprimida l’anualitat 2013 de 500.000 euros. A més a més, retarden dos anys la finalització del projecte. Paralitza un projecte iniciat l’any 2006. No preveu iniciar-lo fins al 2016. Esdevé l‟única província de l‟Estat sense Biblioteca provincial.
  • Arxiu Provincial de Girona. Suprimida ja la partida en el 2013 de 100.000 euros. Retard en l‟inici d‟una llarga reivindicació històrica que substituiria un edifici amb greus mancances estructurals.
  • Desaparició de les partides nominatives per a projectes concrets (pont de Besalú, Cotonera d‟Igualada, Museu del Paisatge).

“Papers de Salamanca”: A dia d‟avui encara resta pendent el retorn de gran part de la documentació confiscada, tot i que han transcorregut més de 30 anys de les primeres sol·licituds de devolució de la documentació sostreta de Catalunya durant la Guerra Civil i més de set anys de l‟aprovació de la Llei 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil.

Des de Bibliotecaris per la Independència hem analitzat els pressupostos de l’Estat de 2006 a 2014 per veure l’evolució del projecte d’aquesta biblioteca des del punt de vista de la dotació econòmica  prevista i, en conseqüència, de la voluntat real del Ministeri de Cultura envers aquest equipament.

Abans, però, una petita cronologia sobre aquesta biblioteca per tal de situar el debat.

El 1813, el ministeri corresponent va aprovar el Reglamento de Bibliotecas Provinciales y de la Planta Fundamental de la Biblioteca Nacional Española per tal de crear una biblioteca pública a cada capital de província. El 1989 es va arribar al primer acord entre el conseller Guitart i el ministre Semprún per a la construcció de la biblioteca. Es preveia que s’iniciaria el 1992 i que tindria un cost de 12.020.242 €, però no va ser fins el 1993 que es va anunciar la construcció per al 1994. El 1994 el Ministeri es comprometia a tenir-la el 1995.

No fou fins el 1996 que es proposa el Mercat del Born como a seu de la biblioteca i el 1997 se signa un conveni entre el conseller Joan Maria Pujals, l’alcalde de Barcelona Joan Clos i la ministra Esperanza Aguirre per construir una biblioteca de 15.000 m2 i amb un cost de 22.237.447,86 €. L’acord feia una previsió d’inversió anual entre 1998 i 2002, data en la qual la biblioteca estaria feta. De fet, no es va fer gran cosa i el 2002 es va signar un nou conveni (addenda) entre la ministra Pilar del Castillo, el conseller Jordi Vilajoana i l’alcalde Joan Clos on hi constava una inversió total de 34.191.579 € i una programació d’obres des de l’any 2000 fins el 2005. El 2002, però, apareixen les restes arqueològics de 1714 al Born i les obres es paralitzen.

Al 2006 s’acordarà la construcció de la biblioteca en terrenys de l’actual Estació de França i el 2008 es modifica el Pla General Metropolità per fer-ho possible. No serà fins el 2010 que es presenta el nou projecte arquitectònic que preveu, ara, una biblioteca de 18.000 m2 construïts, 37 milions d’euros de cost i un temps d’execució de 36 meses.

bpb

La convocatòria del concurs del projecte el 2009 és, de fet, l’única inversió realitzada per l’Estat en el nou terreny per un total de 1.754.268,00 € i que fou adjudicat finalment el 2010.

Des de 2006 i fins a l’actualitat, les previsions plurianuals d’inversió a la Biblioteca Pública de Barcelona són un seguit d’incompliments reiterats. Com es pot veure a la següent taula, si el pressupost de 2006 preveia la finalització de les obres el 2010, el pressupost de 2014 ja parla de finalitzar les obres… el 2018 !.

preTotes les previsions que apareixen a la taula s’han incomplert i, de fet, actualment no s’està duent a terme cap acció en el solar de l’Estació de França. L’única despesa que s’ha realitzat és la convocatòria del concurs per al projecte arquitectònic que hem esmentat abans. Sí que queda clar que durant 2012, 2013 i 2014 no s’ha invertit res en aquest projecte. Els pressupostos de 2013 i 2014, però, ho deixem molt clar, 0 euros d’inversió i si hem de fer cas al pressupost de 2014, fins el 2016 no es faria la primera inversió.

Resulta impactant, igualment, veure com el cost de la biblioteca ha anat canviant any rere any en unes quantitats que no sembla que tinguin cap lògica (de 20 milions d’euros el 2006 a 52 milions d’euros el 2014 !) cosa que ens permet pensar que els imports consignats responen més a ajustos pressupostaris interns (per a que el global quadri) que a una veritable planificació.

Arribats a aquest punt, som de l’opinió que aquesta biblioteca no veurà mai la llum, almenys en la forma que estava prevista i que, en tot cas, aquest projecte haurà de formar part del paquet de qüestions a negociar amb el govern espanyol durant el procés de desconnexió de Catalunya de l’Estat espanyol a partir del procés cap a la independència que ha iniciat el nostre país. Aquesta biblioteca és un deute més a retornar per part d’Espanya. Altrament, és més que probable que la imatge del solar que es veu en aquesta entrada romangui igual durant molt de temps.

Anuncis

Deixeu un comentari (es visualitzarà un cop s'hagi moderat)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s