Quin “Día de la biblioteca” celebrem el 24 d’octubre?

Els darrers anys s’ha anat estenent a Catalunya la celebració el 24 d’octubre de l’anomenat “Día de la biblioteca”. En algun moment fins i tot s’ha arribat a parlar del “Día internacional de la biblioteca” o del “Día mundial de la biblioteca”. Malgrat algunes de les informacions que s’han anat llegint no existeix cap dia internacional de la biblioteca pública.

El 1995, la Conferència General de la Unesco celebrada a París va declarar el 23 d’abril Dia Mundial de Llibre i del Dret d’Autor en commemoració de la mort de Cervantes i Shakespeare. Aquesta celebració té el seu origen en la festivitat catalana de Sant Jordi i la Unesco volia d’aquesta forma “retre un homenatge universal als llibres i autors en aquesta data, encoratjant a tots, i en particular als joves, a descobrir el plaer de la lectura i a valorar les irreemplaçables contribucions d’aquells qui han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat”.

En paral·lel, la International Association of School Librarianship (IASL) promou des del 1999 l’International School Library Day i l’International Board on Books for Young People (IBBY) l’International Children’s Book Day per tal de fomentar la lectura entre els nens. Aquestes dues celebracions tenen un ampli resó en l’àmbit internacional.

La celebració del 24 d’octubre és una iniciativa de la Asociación de Amigos del Libro Infantil y Juvenil de Madrid que s’inicià 1997 i que actualment rep el suport de Ministerio de Cultura i d’alguns ajuntaments de l’Estat espanyol. L’equivalent català de l’Asociación de Amigos del Libro Infantil y Juvenil és el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i no celebra aquest dia. El ClijCAT sí que promou l’International Children’s Book Day, que com hem dit, té un abast internacional.

Atesa la tradició cultural i bibliotecària del nostre país som partidaris de reivindicar el 23 d’abril com a festivitat de les biblioteques i de la lectura i impulsar a la Unesco la conveniència d’incloure les biblioteques en aquest dia o proposar un nou dia que tingui un reconeixement internacional com ja va fer el nostre país amb la festivitat de Sant Jordi. Igualment, creiem que ens hem de sumar a les celebracions de l’International Children’s Book Day que promouInternational Board on Books for Young People (IBBY) i impulsa el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT)

Per tenir veu a la Unesco, però, ens cal un estat propi..

Anuncis

Deixeu un comentari (es visualitzarà un cop s'hagi moderat)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s